Home Huisje 97 / Number 97

Login FormHuisje 97 PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Rien   
woensdag, 28 september 2016 12:29

 

Is KLM-huisje 97 een replica van Hotel New York?

 

  streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon streetview icon

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

Op 7 oktober 2016 bestaat KLM 97 jaar. Traditiegetrouw wordt dat gevierd met de uitreiking van een nieuw KLM-huisje. Dit jaar is het een miniatuurversie van een Rotterdams pand, een replica van Hotel New York.

Hotel New York, op de Wilhelminapier in Rotterdam, is gevestigd in het voormalig directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn (H.A.L.). Vanaf hier vertrokken grote groepen landverhuizers en gelukzoekers – vol hoop op een beter leven – per boot naar Noord-Amerika.

Hotel New York is het zusterbedrijf van ss Rotterdam, de plek waarop KLM-huisje nummer 97 op 7 oktober a.s. wordt onthuld. De Rotterdam was in dienst van de Holland-Amerika Lijn en is een van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen.

Zowel Hotel New York als ss Rotterdam zijn onderdeel van WestCord Hotels. En laat de eigenaar van dit familiebedrijf, Harry Westers, nou afgelopen mei zijn uitgenodigd door KLM om mee te gaan naar New York, ter gelegenheid van de 70-jarige lijndienst tussen Amsterdam en New York. Toeval of een voorbode?

Gewild verzamelobject
De Delfts blauwe KLM-huisjes, die als cadeautje worden uitgereikt aan business class-passagiers, zijn een gewild verzamelobject. Wanneer het eerste huisje werd uitgereikt weet KLM zelf ook niet precies, maar ze vermoedt in 1952. Tot 1994 was de productie onregelmatig. Maar in 1994 werden ter gelegenheid van KLM’s 75ste verjaardag 15 extra huisjes uitgegeven en dat bracht het totale aantal op exact 75. Sindsdien wordt ieder jaar op de verjaardag van KLM een nieuw huisje uitgereikt. Vorig jaar werden meer dan 800.00 huisjes uitgedeeld aan boord.

Om het huis te kunnen reproduceren als porselein miniatuur is het van belang dat gevels en ornamenten niet te ingewikkeld zijn of teveel uitsteken. Behalve de huisjes uit de beginperiode, zijn het altijd replica’s van gebouwen in Nederland met een speciale historische of architectonische waarde. Uitzondering is huisje 85, dat gebaseerd is op het Penha-gebouw op Curaçao.

Huisje 100: Heerengracht 13 in Den Haag?
Naast de vaste serie huisjes, zijn ook miniaturen uitgegeven zonder nummer. Het Paleis op de Dam in Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook de Goudse Waag, Paleis het Loo in Apeldoorn, Koninklijk Theater Carré in Amsterdam en het Binnenhof in Den Haag. Van al deze gebouwen bestaan KLM-versies in gelimiteerde uitgave.

klm-den-haag-herengracht13Een tijd lang werden het Paleis op de Dam en de Goudse Waag aan net getrouwde koppels uitgereikt die met KLM op huwelijksreis gingen.

Van het Paleis op de Dam wordt sinds 2004 ieder jaar een vergroting gemaakt die aan de winnaar van het KLM Open wordt uitgereikt. Joos Luiten, die zowel in 2013 als in 2016 de titel won, mag zich de gelukkige eigenaar van twee van deze Paleizen noemen.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander werd op 30 april 2013 een kleinere replica van het Paleis op de Dam uitgedeeld aan boord. De dag erna telden verzamelaars grif 1.200 euro neer voor deze huisjes.

De grote vraag is natuurlijk is welk huisje in 2019 wordt uitgegeven, ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van KLM. Zakenreis zet in op Heerengracht 13 in Den Haag, waar KLM in 1919 haar eerste kantoor had. Maar voorlopig zijn er nog drie huisjes te gaa

Laatst aangepast op donderdag, 29 september 2016 10:47